De Omgeving

Naast de vele wandelmogelijkheden (een gedetailleerde wandelkaart ligt in elk huis), is het ook heel goed mogelijk om er met een (sportieve) fiets op uit te trekken. De omgeving is heuvelachtig, maar fietsen is over het algemeen heel goed te doen en zeker met een E-bike. De kilometers lange fietspaden langs het dichtbij gelegen “Canal de Bourgogne”, zijn ook zeer de moeite waard en bieden de mogelijkheid om ook redelijk “vlak” te fietsen. Ook voor mountainbikers zijn er speciale fietsroutes.

Ook zijn er in de buurt mogelijkheden om te zwemmen; het stuwmeer bij Grosbois, het “Lac de Pont” bij Semur-en- Auxois, het zwembad in Vitteaux, de zwemplas in Venarey-Les-Laumes of het zwembad in “Parc de l´Auxois” bij Arnay-sous-Vitteaux.

Tennisbanen zijn o.a. te vinden in Vitteaux, Flavigny-sur-Ozerain, Venarey-les-Laumes en Montbard.

Velos-voie-verte-Photo-Alain-Doire-Bourgogne-Tourisme

Verder is er in de buurt een manege, waar paarden gehuurd kunnen worden.  Ook zijn er golfbanen in de omgeving te vinden zoals in Venarey-Les-Laumes, maar ook in Précy-sous-Thil (9 holes) en de prachtige golfbaan “Château de Chailly” (9 en 18 holes) bij Pouilly-en-Auxois (zie ook web-links).

Golf

Voor de liefhebbers kan er in de buurt (bij Hauteroche en  Saffres) ook aan rotsklimmen gedaan worden.

In elk huis ligt een map waarin veel informatie over de omgeving te vinden is.

Ook zijn er het hele seizoen leuke markten (vide-greniers) in de buurt te bezoeken (zie links).

Nog een greep uit uit de talloze plaatsen in de omgeving die een bezoek zeker waard zijn:

 • Flavigny-sur-Ozerain, het schilderachtig, ommuurd stadje dat vlakbij ligt. Het wordt één van de mooiste dorpen van Frankrijk genoemd en was ook het decor van de film “Chocolat”. Ook worden hier al sinds eeuwen door monniken anijsbolletjes geproduceerd.

flavigny-sur-ozerain-2

 • Ook heel vlakbij ligt Alise Saint Reine (Alésia). Hier zijn de opgravingen te bezoeken (en sinds 2012 ook het prachtige  museum “MuséoParc Alésia”) van de Gallo-Romeinse nederzetting. Julius Caesar versloeg hier in 52 v. Chr. het Gallische leger onder leiding van Vercingetorix. Ondanks het verlies bleef de laatstgenoemde een held en er is dan ook een indrukwekkend groot standbeeld in de nabijheid te vinden.

 • Semur-en-Auxois is een prachtig middeleeuws vestingstadje (stadswandeling) met een gezellig centrum en leuke winkels.

dijon-2

 • Dijon, de hoofdstad van de Hertogen van Bourgondië met zijn statige herenhuizen, interessante musea, prachtige tuinen, parken en natuurlijk…. mosterd!
 • Beaune, de stad van de Bourgogne wijn met o.a.  het Hôtel-Dieu, het in de middeleeuwen gestichte hospitaal, vele musea en ontelbare wijnkelders.

a2_fontenay

 • Montbard, waarop de natuurhistoricus Buffon zijn stempel heeft gedrukt, maar zeker ook de abdij van Fontenay. In een stil bos ligt hier één van de mooiste en ongelooflijk goed bewaard gebleven cisterciënzer kloosters die op de wereldmonumentenlijst van de UNESCO is geplaatst. In de 12e eeuw was dit een sobere, zelfvoorzienende economie met misschien wel de eerste mechanische smederij ter wereld. Verder is er in Montbard ook een prachtig (overdekt) zwembad-complex te vinden; “Le Centre nautique Amphitrite”.
 • Het kasteel van Bussy-Rabutin in het gelijknamige dorpje
 • De bronnen van de Seine in Saint-Germain-Source-Seine.
 • Châteauneuf-en-Auxois, een schitterend hooggelegen dorpje met sfeervolle oude huizen gegroepeerd rond een imposante middeleeuwse burcht.

 • De Morvan, een beschermd gebied dat als “regionaal natuurpark” beheerd wordt.

Dans une forêt du Morvan

 • Bij Arnay-sous-Vitteaux is het Parc de l´Auxois te vinden; een dierentuin, pretpark en zwembad in één.
 • Vezelay, een schilderachtig stadje vooral bekend als bedevaartsoord (op de route naar Santiago de Compostela) met de abdijkerk Basilique Ste. Madeleine (werelderfgoedlijst UNESCO).

Reacties zijn gesloten.